Med je zaista jedno od najdivnijih čuda prirode koji nas ne prestaje oduševljavati svojim svojstvima, svestranom djelotvornošću, ali i načinom na koji se dobiva zahvaljujući fascinantnim i vrijednim pčelama.

U zadnje se vrijeme pojavljuje sve veća zabrinutost zbog izumiranja čitavih kolonija pčela na globalnoj razini. Uzroci tom problemu su brojni: od geoinžinjeringa, do štetnih elektromagnetskih zračenja, te upotrebe pesticida i onečišćenja zraka. Nužno je osvijestiti koliko su pčele važne zbog oprašivanja, proizvodnje meda ali i zbog održavanja sofisticirane ravnoteže u prirodi.

Ovdje donosimo 10 fascinantnih podataka o medu i pčelama koje možda niste znali i koji dodatno podsjećaju koliko je važno zaštititi pčele od daljnjeg izumiranja i podržati organsku proizvodnju meda.

Jedino organska proizvodnja meda poštuje i cijeni sofisticirane pčelinje protokole, ne narušava njihovu nježnu prirodnu ravnotežu i ne koristi otrovne i štetne preparate prilikom pčelarenja.

  1. Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka.
  2. Šećeri sadržani u medu su fruktoza, glukoza i u najmanjoj mjeri, saharoza.
  3. Med sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen.
  4. Kristalizacija je znak da je med prirodnog podrijetla. Dolazi do izdvajanja kristala glukoze oko kojih se stvaraju kristali meda.
  5. Kristalizacija meda odvija se brže ukoliko u medu ima više glukoze nego fruktoze ili ako med sadrži više od 20% vode.
  6. U Tutankhamonovoj grobnici je pronađen jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i         skladišten na tamnom mjestu, ima neograničen rok trajanja.
  7. Nemojte koristiti metalnu žličicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, pa radije neka bude drvena,         porculanska ili plastična.
  8. Iznad temperature od 40 °C med gubi ljekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u napitcima koji su prevrući.
  9. Najviše ljekovitih svojstava meda unijet ćete u organizam ako ga rastopite u toploj tekućini i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije ljekovitih tvari.
  10. Pčele imaju savršenu memoriju za vrijeme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *